Quantcast
Channel: نمایی از آمریکا » pollution
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

نیکداشت و حفاظت از منابع طبیعی- ضرورتی اجتناب ناپذبر

0
0

 

نشت نفت در خلیج مکزیک موجب آلودگی گسترده محیط زیست و اکو سیستم طبیعی در آن مناطق شد. ,عکس از آسوشیتد پرس

نشت نفت در خلیج مکزیک موجب آلودگی گسترده محیط زیست و اکو سیستم طبیعی در آن مناطق شد. ,عکس از آسوشیتد پرس

مقدمه- تنوع زیستی

در سایه پژوهش های گسترده ای که در سالهای اخیر توسط دانشمندان برجسته در حوزه حفظ محیط زیست، تغییرات آب و هوایی، تنوع زیستی یا (بایو دایورسیتی) صورت گرفته، ضرورت ایجاد تغییرات اساسی در روند تولید، مصرف، و بهره برداری از منابع طبیعی خود را هر چه بارز تر ساخته است.

حفاظت از تنوع زیستی دارای مزایای قابل توجهی است. از جمله این مزیت ها میتوان از رفع نیازهای فوری انسانی، مانند دسترسی به آب آشامیدنی سالم، در امان ماندن از سیل و طوفان، و آب و هوایی پایدار و با ثبات نام برد .اما چگونه می توان اطمینان حاصل کرد که این مزایا برای نسل های آینده قابل دسترس باقی خواهد ماند؟ آیا قادر خواهیم بود راه های جدیدی را برای بهره مندی بهتر از خدمات طبیعت که بطور رایگان در اختیار بشریت قرار گرفته کشف کنیم؟ به نظر میرسد تمرکز دانشمندان حوزه های گوناگون بر مسئله تنوع زیستی بتواند راه حل های منطقی و پایدار را به منظور حل کردن مبرم ترین مشکلات ما ارائه کند. این در حالی است که این مشکلات در طول زمان تغییر می کند، و دانشمندان باید متغیرها را تا جایی که در سایه دانش کنونی بشری میسر است در معادلات کوتاه مدت، میان مدت، و دراز مدت در نظر داشته باشند.

تغییرات آب و هوایی

تغییرات آب و هوایی یکی ازجدی ترین مسائل زیست محیطی زمان ما محسوب میشود. برای جلوگیری از آسیب های غیر قابل برگشت که میتواند به گونه ای بالقوه آسیبهای زیادی به کُره ما وارد بیاورد، نیازمند سرعت عمل و استفاده حداکثری از راه حل های موجود هستیم. اکوسیستم های طبیعی، فرصت های قابل توجهی را برای کاهش تولید گازهای گلخانه ای در اخیتار ما قرار داده است. از این فرصت ها میتوان به طور چشمگیری در راستای حفظ پتانسیل تطبیقی بیواسفر بهره گرفت. از مسائل بنیادی که در حوزه حفاظت از محیط زیست مطرح است، میتوان از تلاشهای بین المللی و هماهنگ به منظور مهار تولید گازهای گلخانه ای، سازگار شدن با روند تغییرات،و ایجاد راه کارهای لازم برای دست یابی به امنیت و ثبات آب و هوایی نام برد. ارتباط عمیق میان انسان و طبیعت نشان دهنده اهمیت رویکردی یکپارچه برای مدیریت منابع طبیعی است. عوامل گوناگونی را میتوان در سرعت بخشیدن به تغییرات آب و هوایی دخیل دانست. برای بازگرداندن تعادل لازم به اکوسیستم باید استفاده بی رویه از سوخت های فسیلی، جنگل زدایی، و نابود سازی حیات وحش را که در برخی از نقاط جهان رایج است متوقف ساخت. در این مسیر ما نیازمند رویکردی جامع برای کاهش اثرات منفی تغییرات آب و هوایی هستیم – رویکردی که بتواندگازهای گلخانه ای در تمام بخش ها را کاهش داده و ظرفیت انطباقی همه کشورها را افزایش دهد. کاهش گازهای گلخانه ای میتواند آهنگ اسیدی شدن اقیانوس ها و ذوب شدن پرمافراستها و یخ های قطب شمال را کند کرده، و به ثبات بخشیدن به اکوسیستم کمک کند. گرمایش بیش از حد کره زمین میتواند اثرات بالقوه فاجعه باری را برای جوامع انسانی به ارمغان بیاورد. در حال حاضر شاهد هستیم که تغییرات در الگوهای آب و هوایی چه تأثیرات منفی بر چرخه تولید مواد غذایی در برخی از نقاط جهان داشته، و مهاجرت بسیاری از گونه های طبیعی را تسریع کرده است. کمبود آب شیرین در کشورهایی که دچار خشکسالی هستند، و روان شدن سیلاب ها میتواند به گونه ای فزاینده سلامت و امنیت صدها هزار نفر از مردم جهان را تهدید کند. برای حل این معضلات نیازمند راه حلهایی فوری هستیم، و بی توجهی و عدم تحرک لازم در این زمنیه میتواند عواقبی جدی و جبران ناپذیر برای ساکنان زمین ببار بیاورد.

به منظور تضمین بهره وری و توانایی تولید- اکوسیستم ما باید بتواند خود را با این تغییرات منطبق کند. این انطباق همچنین برای ایجاد نوعی حفاظ طبیعی در برابر رویدادهای شدید آب و هوایی، تامین آب شیرین، و بسیاری از خدمات دیگر برای زندگی در کره زمین ضروری است. علاوه بر این، جوامع انسانی، نیازمند دانش و ابزاری هستند که بتوانند به طور موثر خود را در برابر اثرات تغییرات آب و هوایی وفق دهند. پرسش این است که در این زمنیه چه کارهایی میتوان انجام داد، یا به عبارتی دیگر راه حل اساسی چیست؟ حفاظت و مدیریت پایدار اکوسیستم های طبیعی راه حلی است که بسیاری از کارشناسان بر آن تاکید دارند. همچنین، حفاظت از اکوسیستم های متنوع زمین دارای مزیتهای فوری و ملموسی است که میتوان از آن برای حل مشکلات ناشی از تغییرات آب و هوایی بهره گرفت.

به عنوان مثال، سوزاندن و پاکسازی جنگل های استوایی که برای بسیاری از مردم امری اغلب ناشناخته است، یکی از مهمترین منابع انتشار گازهای گلخانه ای محسوب میشود. تقریباً 16 درصد از تولید گازهای گلخانه ای از این پدیده ناشی میشود. این رقم بیش از کل آلاینده هایی است که توسط اتومبیل ها، کامیونها، کشتیها، قطارها و هواپیماها در جهان تولید می شود. بسیاری از کارشناسان بر این امر آگاهی دارند که کاهش تغییرات آب و هوایی بدون مهار پاکسازی و سوزاندن جنگل های استوایی غیر ممکن خواهد بود. در واقع، کاهش روند جنگل زدایی در جهان به میزان 50 درصد تا سال 2020 یکی از راه کارهای مقرون به صرفه ای است که با توجه به دسترسی به تکنولوژی کنونی ارائه شده است. علاوه بر این، حفظ جنگل های دست نخورده و اکوسیستم های طبیعی دیگر – از جمله تالاب ها، و صخره های مرجانی – خطر بروز اثرات فاجعه آمیز مانند سیل و خشکسالی را کاهش خواهد داد. از این راه امنیت غذایی و دسترسی به آب شیرین برای خانوارهای شهری و روستایی تضمین خواهد شد، مهاجرت گونه های طبیعی به حفظ اکوسیستم ها کمک خواهد کرد، و این کار به نوبه خود معیشت جوامع بومی و محلی را تضمین خواهد نمود.

 

حفظ ثبات و تعادل اکوسیستم ضرورتی اجتناب ناپذیر- عکس از آسوشیتد پرس

حفظ ثبات و تعادل اکوسیستم ضرورتی اجتناب ناپذیر- عکس از آسوشیتد پرس

آب شیرین- آشامیدنی

آب شیرین برای زندگی ضروری است. شمار زیادی رودخانه، دریاچه، تالاب، و اقیانوس در جهان وجود دارد، اما فقط سه درصد از کل آبهای جهان از آب شیرین تشکیل شده است. مقادیر قابل توجهی از آب شیرین جهان در یخچالهای طبیعی، و یا اعماق زمین قفل شده است. تصور کنید که همه آبهای موجود در جهان: اقیانوس ها، رودخانه ها، دریاچه ها، یخچالهای طبیعی –بر روی یک توپ یا نقشه کروی شکل جهان نشان داده شده است. میزان آب شیرین زمین ما، تنها یک قطره کوچک به اندازه یک تیله مرمری خواهد بود. کمبود آب شیرین از جمله مشکلات مهمی است که حیات بخش هایی از ساکنان زمین را بویژه در کشورهایی که با خشکسالی های دراز مدت روبرو هستند تهدید میکند.

استیون سولومان، نویسنده کتاب (آب: مبارزه حماسی ثروت، قدرت و تمدن) در مقاله ای که توسط اداره برنامه های اطلاعات بین المللی وزارت امور خارجه منشتر شده است، مسئله حیاتی آب آشامیدنی را این گونه به تصویر می کشد:

“امروز، برای نخستین بار در تاریخ بشر، “چاه جهانی” شروع به خشک شدن کرده است – و ما در حال فرا گرفتن درس های دردناکی از اتفاقی هستیم که برای جامعه در هنگام مواجهه با کمبود واجب ترین منبع تاریخ رخ می دهد. درست همان گونه که نفت، نظم جهانی و تاریخ قرن بیستم را دگرگون ساخت، بحران جهانی کمبود آب نیز در حال تغییر شکل دادن جغرافیاهای سیاسی، اقتصادها، محیط زیست، امنیت ملی، شرایط زندگی روزمره، و سرنوشت تمدن بشر در قرن بیست و یکم است. حتی بیشتر از اینها، زیرا آب بر خلاف نفت، غیر قابل جایگزینی است: ما نمی توانیم نفت بنوشیم و یا با آن غذا تولید کنیم.”

همچنین در برخی از کشورهای توسعه یافته، میتوان با استفاده بهینه از آب شیرین، آموزش شهروندان در راستای صرفه جویی در مصرف آب، فشارهای موجود بر اکوسیستمهای طبیعی را کاهش داد. در این راستا میتوان با تدوین راهبردهای مناسب، از آب های شیرین موجود در جهان حفاظت کرد. برخی از کارهایی که در این حوزه میتوان انجام داد:

• افزایش سطح آگاهی عمومی در باره شیوه های پیشرفته مدیریت زمین و آب.

• ادغام دانش و فنآوری های مرتبط با مدیریت آب شیرین و خدمات اکوسیستم در تصمیم گیری های مرتبط با برنامه ریزی های توسعه.

• تقویت مکانیزم های بازار برای ارائه خدمات آب شیرین.

• ترویج سیاست های مدیریتی-حکومتی مناسب برای حفظ منابع آب شیرین.

• مرحله ای ساختن اقدامات برای حفاظت از سیستم های طبیعی آب شیرین، از سرچشمه تا خور.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles





Latest Images